Zilverkamp aardgasvrij
De Zilverkamp is een fijne plek om te wonen en dat willen we graag zo houden, nu én in de toekomst.
Daarom kijken we naar nieuwe manieren om huizen en gebouwen te verwarmen. Zo zijn we niet afhankelijk van gas uit ander landen en gebruiken we onze eigen opgewekte warmte.
Dat is goed voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.
We onderzoeken nu de mogelijkheden van een warmtenet voor de Zilverkamp. Hieronder leest u meer over dit project.
Over het project
Als gemeente hebben we de opdracht om te zorgen dat in 2050 alle woningen zonder aardgas worden verwarmd. De Zilverkamp is verkozen tot Proeftuin Aardgasvrije Wijk (PAW). Dat betekent dat de Zilverkamp een van de eerste wijken in Lingewaard is die straks zonder aardgas verwarmd gaat worden.
Uit het onderzoek van bureau DEP blijkt dat een warmtenet in de Zilverkamp technisch en financieel haalbaar is. Daarom hebben we als gemeente besloten om deze oplossing verder uit te werken. Dit betekent dat we gaan onderzoeken wat er nodig is om inwoners van de Zilverkamp uiteindelijk een aantrekkelijk aanbod te kunnen doen.
Projectachtergrond
Naast technisch onderzoek vinden wij het belangrijk dat dit alternatief goed aansluit bij onze bewoners. Daarom houden we u hier op de hoogte van het laatste nieuws. Ook organiseren we activiteiten en informatieavonden en verschijnen er projectkranten. De projectkranten zijn hier rechts te vinden bij documenten onder 'projectkranten'.
Aan alle inwoners van de Zilverkamp is ook gevraagd wat zij belangrijk vinden bij een alternatief voor aardgas.
Dit vinden inwoners van de Zilverkamp belangrijk:

Veelgestelde vragen
Alle vragen
addWat verandert er voor u?
Graafwerk
Voor het aanleggen van het warmtenet is graafwerk in de straat nodig, en ook voor de aansluiting van het warmtenet op uw woning. Gasaansluiting eruit, afleverset erin De gasmeter uit de meterkast wordt vervangen door een afleverset. Deze haalt warmte uit het warmtenet en geeft die door aan de cv-leidingen in je huis. Net als op de gasmeter zit op de afleverset een meter, die uw verbruik bijhoudt.
Aansluiting afleverset
De warmte die uit de afleverset komt, moet nog van de meterkast naar de plek waar nu de cv-ketel hangt. In veel huizen hangt de cv-ketel nu op zolder. Dat betekent dat er een leiding in huis wordt aangelegd.
Elektrisch koken
Omdat de gasaansluiting verdwijnt, gaat u koken op elektriciteit. Een inductiekookplaat is de meest zuinige elektrische keuze, en heeft ook andere voordelen. Er zijn misschien wel wat extra aanpassingen voor nodig, bijvoorbeeld een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet en/of een extra groep in de meterkast.
Temperatuurregeling verandert niet
De regeling van de temperatuur in huis gaat zoals u gewend bent: met een thermostaat in de woonkamer en radiatorkranen.
addWat kost een aansluiting op het warmtenet en hoe kunt u voorbereid zijn?
Kosten warmtenet
Wat u precies gaat betalen voor een aansluiting is nog niet duidelijk. Daarvoor moeten we iets verder zijn in het project. Het uitgangspunt is wel dat de kosten van warmte voor een woning niet hoger mogen zijn, dan de kosten die u heeft voor verwarmen met een hr-ketel op gas. Daarom is de prijs van warmte nu nog gekoppeld aan de aardgasprijs. Daarnaast mogen warmtebedrijven niet onbeperkt winst maken: er is een afspraak over de maximale winst. Overstappen op een warmtenet is meestal minder duur dan de aanschaf en overstap op een eigen warmtepomp voor thuis.
Moet u overstappen op een warmtenet?
Nee. U bent vrij in uw keuze om aan te sluiten op het warmtenet. U moet er dan wel zelf zorgen dat uw huis aardgasvrij is vóór 2050. Ook moet u er rekening mee houden dat de gemeenteraad kán besluiten om de gaskraan eerder dicht te draaien, als er een goed alternatief is.
Wat kan ik nu al doen om voorbereid te zijn?
Isoleren is altijd de eerste stap. Want: wat u niet gebruikt, hoeft u ook niet te betalen. Daarnaast geeft een goede isolatie gewoon veel meer comfort. Is uw keuken aan vervanging toe? Kies dan nu al voor elektrisch koken. Dat scheelt u straks een aanpassing. Energieloket Lingewaard kan u gratis adviseren over energiebesparing. Zij zijn het startpunt voor alle vragen over zonnepanelen, isolatie, subsidies, financiering en meer. Kijk op www.energieloketlingewaard.nl voor meer informatie.
add Hoe en wanneer kan ik meedenken als inwoner?
U kunt meedenken via een bewonerspanel en een klankbordgroep. Aanmelden kan via ons contactformulier
Ook worden alle inwoners de komende periode gevraagd om te stemmen over wat zij belangrijk vinden bij een alternatief voor aardgas, zodat wij de verschillende alternatieven af kunnen wegen aan de hand van wat u als inwoner belangrijk vindt.
addGaat de straat open? Zo ja, wanneer dan?
Of de straat open gaat is afhankelijk van welk alternatief voor aardgas er gekozen wordt. In het najaar van 2024 komt hierover meer informatie. Waarschijnlijk wordt er voor 2028 de straat niet opengemaakt.
addAls ik mee wil doen aan het warmtenet, moet ik mee investeren in de aanleg van het net?
Als u als bewoner mee wilt doen aan het warmtenet, betaal je mogelijk een bijdrage aansluitkosten (BAK). Je betaalt dit aan het warmtebedrijf dat verantwoordelijk is voor het warmtenet. De hoogte van de eventuele aansluitkosten zijn nog niet bekend en is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal woningen dat meedoet met een warmtenet.
addMoet ik verplicht meedoen aan het warmtenet?
Nee, u heeft altijd de keuze om het uiteindelijk aanbod voor de collectieve oplossing te weigeren. Wel moet u dan zelf ervoor zorgen dat u huis aardgasvrij is voor 2050. Ook moet u er rekening mee houden dat de gemeenteraad kan besluiten de gaskraan eerder dicht te draaien, mocht er een goed alternatief geboden worden.
addWat ga ik als inwoner straks betalen?
Dit is afhankelijk van welk alternatief er het meest kansrijk blijkt te zijn voor de wijk. Het bedrag dat een bewoner straks betaalt voor de levering van warmte is niet hoger dan dat hij nu betaalt voor verwarmen met gas.
addBen ik verplicht om mee te doen als er een alternatief voor aardgas komt?
Nee, u bent niet verplicht mee te doen met een alternatief voor aardgas wat wij aanbieden. U mag er altijd voor kiezen om op een andere manier van het aardgas af te gaan. In 2050 heeft de rijksoverheid de doelstelling om met heel Nederland van het aardgas af te zijn. Wij hopen middels dit project een aantrekkelijk alternatief te kunnen bieden, maar u bent vrij om het anders aan te pakken.
addWanneer wordt de keuze gemaakt?
De oplossingsrichting wordt in het najaar van 2024 bepaald. Daarna moeten er nog veel zaken verder uitgewerkt worden en gaan er nog wel een aantal jaren voorbij voordat het alternatief beschikbaar komt.
add Waarom gebruiken we geen waterstof voor het verwarmen van huizen?
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen groene, blauwe en grijze waterstof.
Grijze waterstof wordt geproduceerd met aardgas. Daarbij komt CO2 vrij. Dit is dus geen duurzame oplossing
Wanneer deze CO2 wordt afgevangen en opgeslagen spreken we van blauwe waterstof.
Groene waterstof wordt geproduceerd met elektriciteit die is opgewekt uit duurzame bronnen zoals zon en wind. Om groene waterstof te produceren heb je een groot overschot aan duurzame energie nodig. Dat hebben we voorlopig niet.
De komende tien jaar is vooral grijze en mogelijk blauwe waterstof beschikbaar. Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook groene waterstof wordt geproduceerd, maar hiervoor moet er een overschot aan duurzame energie zijn. Dit is er (op dit moment) niet. Omdat er in waterstof veel energie kan worden opgeslagen, zal waterstof eerst gebruikt worden bij de productie van hoge tempratuur warmte voor de industrie en als brandstof voor auto's en vrachtwagens.
add Waarom is er niet gekeken naar kernenergie?
Het bouwen van een kerncentrale is niet direct een oplossing voor de wijk. De problemen van netcongestie worden hiermee in de wijk niet opgelost. Bewoners moeten nog steeds op zoek naar een individuele oplossing zoals een warmtepomp. Daarbij zijn er zijn momenteel geen concrete plannen voor het ontwikkelen van een kerncentrale. Het ontwikkelen van kerncentrales neemt ook veel tijd in beslag (gemiddeld 15 jaar, afhankelijk van het type). Mede vanwege deze hoge onzekerheid kunnen we deze nu niet meenemen als optie.
addIk ben huurder, wat betekent een alternatief voor aardgas voor mij?
Ook voor u geldt dat u mag kiezen welke warmteoplossing voor u het beste is. Waardwonen zal u vragen of u mee wilt gaan met de gekozen oplossing. Wanneer minimaal 70% van de huurders instemt, kan Waardwonen dit op 100% woningen toepassen.
add Wat verandert er bij mij thuis als er een alternatief voor aardgas komt?
Dit verschilt per alternatief voor aardgas. In onderstaande foto's laten we zien hoe een installatie er bij u thuis uit kan komen te zien.
Aansluiting warmtenet
Hier ziet u een voorbeeld van een aansluiting op een warmtenet ofwel stadsverwarming. Een warmtenet brengt een collectief alternatief van aardgas, zoals aquathermie, geothermie of restwarmte naar uw woning. Het past in de meterkast en neemt weinig ruimte in. Het vervangt uw gasaansluiting, maar ook uw cv ketel. Verder blijft alles in uw huis zoals het is, u kunt bijvoorbeeld gewoon uw radiatoren blijven gebruiken. Afhankelijk van de temperatuur van het warmtenet is het wel belangrijk dat uw huis redelijk geïsoleerd is.
Hybride warmtepomp
Bij een hybride warmtepomp behoud je je cv-ketel. Wanneer het erg koud is kan een hybride-warmtepomp namelijk nog gas nodig hebben. Hiervoor wordt dan je cv ketel nog gebruikt. Een hybride warmtepomp is daarom enkel een tussenoplossing. Hiermee kan je nog niet geheel van het aardgas af.
Warmtepomp
Bij een warmtepomp is het allereerst belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is, zodat de warmtepomp u huis goed en volledig kan verwarmen. In tegenstelling bij tot een hybride warmtepomp is er bij een gewone warmtepomp nog een buffervat bij, deze ziet u rechts op de afbeelding. De cv ketel heeft u dan niet meer nodig.
Buiten unit warmtepomp
Bij zowel een hybride als een volledige luchtwarmtepomp is er nog een buitenunit nodig. Deze ziet u op de onderstaande afbeelding. Inmiddels zijn hier veel soorten en maten in, nieuwere moddelen zijn vaak kleiner en makkelijker in te passen.
add Wie bepaalt welke alternatieve warmtevoorziening er voor de Zilverkamp komt?
Momenteel vindt er een onderzoek plaats naar de mogelijkheden met betrekking tot verschillende alternatieven voor aardgas. Als inwoner wordt u over een paar maanden gevraagd wat voor u de belangrijkste criteria zijn voor een mogelijk alternatief. Denk hierbij aan de grootte dat iets inneemt in uw huis, mogelijke hinder, de installatieprijs, duurzaamheid etc. Aan de hand van de antwoorden van alle inwoners van de Zilverkamp samen wordt vervolgens het alternatief gekozen wat hier het best op aansluit.
Zodra dit zover is zal u een brief van ons ontvangen met alle informatie die u hierbij nodig heeft.
add Hoe duur wordt het voor mij om van het aardgas af te gaan?
Dit is afhankelijk van de warmteoplossing die er gekozen wordt. Betaalbaarheid speelt hierbij een grote rol in de afweging. Dit vereist altijd wel een investering van woningeigenaren. De hoogte en betaalbaarheid ervan nemen we mee in de keuzecriteria.
add Naar welke alternatieven voor aardgas wordt binnen dit project onderzoek gedaan?
DEP heeft 5 potentiële alternatieve warmtebronnen onderzocht. In de afbeelding hieronder is kort weergegeven welke alternatieve warmtebronnen er onderzocht zijn. Ook staat in de afbeelding welke conclusie er door DEP bij de potentiële warmtebron genomen is.
add Zijn er voorbeelden van andere wijken waar dit gebeurd?
Ja er zijn veel voorbeelden. Je kan hier meer over lezen op de site van het Nationaal Programma Lokale Warmte. Ook staan hieronder een aantal video's met voorbeelden.
add Waarom heeft de gemeente gekozen voor een eenzijdige opzegging van de samenwerking met CDZ en Waardwonen?
De gemeente krijgt met het oog op nieuwe wetgeving de volledige verantwoordelijkheid in het aardgasvrij maken. De gemeente wil die verantwoordelijkheid daarom nemen en heeft de regie naar zich toe getrokken. En zelf de keuzes kunnen maken die daarbij horen. Dat gaat zowel om de verantwoordelijkheid naar u toe, als de bijhorende financiën.
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar het volgende nieuwsartikel. Zilverkamp Aardgasvrij met frisse energie vooruit onder regie van Gemeente Lingewaard. | Zilverkamp Aardgasvrij (zilverkamp-aardgasvrij.nl)
add In het verleden is er een Wijkontwikkelingsplan opgesteld, wordt hier nog wat mee gedaan?
Vanuit het wijkontwikkelingsplan is de werkgroep Duurzaamheid opgestart. Deze werkgroep had als doel het bevorderen en stimuleren van de verduurzaming van de wijk. Deze werkgroep is uiteindelijk doorgegroeid naar Coöperatie Duurzaam Zilverkamp (CDZ).
add Wat betekent het dat de Zilverkamp een "wijk van de toekomst" is?
Dat betekent dat de Zilverkamp valt onder een programma van de Provincie Gelderland van een positieve club mensen in Gelderland die samen bouwen aan toekomstbestendige wijken, buurten en dorpen. Een netwerk van inwoners, specialisten, vakmensen en ambtenaren die de juiste kennis, tools en ondersteuning daarvoor bij elkaar brengen. Daarnaast is De Zilverkamp een van de wijken die valt onder het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken van het Rijk. Hiermee is zij een van de eerste wijken waar onderzocht wordt hoe we de wijk duurzaam kunnen verwarmen. Hiervoor is een grote financiële bijdrage van het Rijk toegekend die bijdraagt aan de benodigde investeringen.
addWaarom een warmtenet?
Een warmtenet lijkt een goed alternatief voor aardgas in de Zilverkamp.
Aardgas gebruiken we al tientallen jaren, onder andere om te koken en onze huizen te verwarmen. Dat heeft ons veel gebracht: het is betaalbaar en het werkt prima.
Lees de volgende vraag waarom stoppen toch beter is!
addWaarom moeten we er dan toch mee stoppen?
Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat er CO₂ vrijkomt als je het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. De uitstoot van CO₂ zorgt voor klimaatverandering en dat willen we juist tegengaan.
Daarom onderzoeken we een alternatief om de hele wijk net zo fijn te verwarmen, maar dan zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Uit onderzoek blijkt dat de beste oplossing voor de Zilverkamp een warmtenet is.
addHoe werkt een warmtenet?
Een warmtenet haalt warmte uit water, de bodem, de zon of gebruikt restwarmte van industrie. Voor het warmtenet in de Zilverkamp lijkt warmte uit het water van de Nederrijn geschikt.
Een warmtenet is eigenlijk een heel grote cv-installatie. Ergens in de omgeving is een bron die warmte afgeeft. 1 Voor de Zilverkamp lijkt de Nederrijn als warmtebron geschikt. Die warmte wordt naar een centrale gebracht 2, die het water daarna heel efficiënt na-verwarmd tot ongeveer 70 graden. Via leidingen 3 stroomt het warme water naar de huizen. In elk huis staat een kleine installatie 4 (de “afleverset”). De afleverset heeft een warmtewisselaar en verdeelt de warmte naar de verwarming en naar het warme water. Afgekoeld water 5 gaat weer terug naar de bron. Daar wordt het water weer opgewarmd.
addWat zijn de kosten van een warmtenet?
Wat u precies gaat betalen voor een aansluiting is nog niet duidelijk. Daarvoor moeten we iets verder zijn in het project. Het uitgangspunt is wel dat de kosten van warmte voor een woning niet hoger mogen zijn, dan de kosten die u heeft voor verwarmen met een hr-ketel op gas. Daarom is de prijs van warmte nu nog gekoppeld aan de aardgasprijs. Daarnaast mogen warmtebedrijven niet onbeperkt winst maken: er is een afspraak over de maximale winst. Overstappen op een warmtenet is meestal minder duur dan de aanschaf en overstap op een eigen warmtepomp voor thuis.
addWel of niet isoleren?
Misschien vraagt u zich af of het verstandig is om uw woning nu te isoleren, terwijl u straks overstapt op verwarmen zonder aardgas.
Goede isolatie is altijd de eerste stap!
Oók als u straks overstapt op een alternatieve warmtebron. Want: wat u niet gebruikt, hoeft u ook niet te betalen. Daarnaast geeft een goede isolatie gewoon veel meer comfort. Is uw keuken aan vervanging toe? Kies dan nu al voor elektrisch koken. Dat scheelt u straks een aanpassing.
Energieloket Lingewaard kan u gratis adviseren over energiebesparing. Zij zijn het startpunt voor alle vragen over zonnepanelen, isolatie, subsidies, financiering en meer. Kijk op www.energieloketlingewaard.nl voor meer informatie.
addMeedenkgroepen in de wijk
Met uw hulp en stem maken we de Zilverkamp tot een toekomstbestendige en duurzame wijk waar het fijn wonen is. U krijgt uiteraard ook een stem in de weg naar een aardgasvrije wijk.
Graag gaan we een stap verder. En werken we samen met u aan een toekomstbestendige en duurzame wijk. Samenwerken kan op vele manieren.
Op dit moment zijn er al een aantal groepen die hun bijdrage gaan leveren. Dat leest u hieronder. WIlt u daar bij aansluiten. Of wilt u op een andere manier samenwerken. Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
addOnline bewonerspanel
Maximaal 4 keer per jaar ontvangt u een online vragenlijst over (onderdelen) van het project. De resultaten gebruiken wij om onze werkwijze en communicatie te verbeteren en aan te laten sluiten de behoefte in uw wijk.
addKlankbordgroep algemeen
Er is een klankbordgroep die uw wijk vertegenwoordigt. In deze groep gaan we in gesprek over onderwerpen die ons bezig houden. We verdiepen ons in het sentiment en elkaars drijfveren en leggen u stappen in het project voor. Zo gebruiken wij uw kritsche input om ons proces en aanpak te verbeteren.
addWerkgroep Warmte
De zoektocht naar een alternatief voor warmte gaat door. WIj zijn verheugd dat er een groep bewoners zich heeft aangemeld om met de gemeente mee te kijken naar de voortgang. Zodat wij open en transparant het proces in beeld brengen en houden. Zodat we samen werken aan een goede en betrouwbare oplossing gaan.
addWerkgroep Communicatie en Participatie
We maken een projectkrant, willen nieuwe manieren bedenken om met u en uw wijkbewoners in contact te komen. En zoeken naar manieren om met elkaar in verbinding te komen en te blijven. Van fotograaf, tot tekstschrijver of van redacteur tot criticus of aanmoedigen vanaf de zijlijn.
addInteresse?
Wilt u constructief meebouwen aan een goede participatie in en van uw wijk. Of heeft u andere tips of kennis die wij niet mogen missen. Neem contact op via het contactformulier en meld u dan aan voor meer informatie.
"Eerst was ik niet zo met duurzaamheid bezig, tot ik de rekening van mijn gasverbruik kreeg."
Gijs Laurentzen, lid Klankbordgroep
Denk ook mee! Onder het kopje participatie ziet u alle mogelijkheden om mee te denken. Aanmelden kan hieronder via het contactformulier.